ΔΕΙΚΤΗΣ: 3-1
Διαδικασία καθορισμού των ουσιαστικών θεμάτων (material topics)
Τον Δεκέμβριο του 2023, η HELLENiQ ENERGY προχώρησε σε ανάλυση διπλής ουσιαστικότητας (Double Materiality), για πρώτη φορά λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα ESRS, τηρώντας παράλληλα τις απαιτήσεις των GRI Standards, ως κύριο πρότυπο αναφοράς για την κατάρτιση του παρόντος απολογισμού. Τα βήματα που ακολουθήθηκαν για την ανάλυση διπλής ουσιαστικότητας, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2023 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2024, για το έτος αναφοράς 2023, περιγράφονται παρακάτω:
1. Ουσιαστικότητα Επιδράσεων (Ιmpact Μateriality) – Προσέγγιση “Inside-out”
Α. Κατανόηση του πλαισίου
Σε αυτό το στάδιο, ο Όμιλος χαρτογράφησε τις δραστηριότητες και τις επιχειρηματικές του σχέσεις, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο βιωσιμότητας το οποίο τις διέπει, ανά γεωγραφική περιοχή και χαρτογράφησε την αλυσίδα αξίας του, συμπεριλαμβανομένων των παραγόντων που δημιουργούν επιδράσεις, καθώς και την κατηγοριοποίηση των επηρεαζόμενων ενδιαφερομένων μερών στο σύνολο της αλυσίδας αξίας.
Οι λειτουργίες του Ομίλου αξιολογήθηκαν με βάση την ανάλυση του επιχειρηματικού μοντέλου, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο βιωσιμότητας και τις χώρες δραστηριοποίησης, για να εντοπιστούν οι παράγοντες επιδράσεων που προκαλούν άμεσες θετικές/αρνητικές, πραγματικές/δυνητικές επιδράσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Επιπλέον, για να εντοπίσει τους παράγοντες που προκαλούν τις επιδράσεις που προέρχονται από τις δραστηριότητες και τις επιχειρηματικές σχέσεις του συνόλου της αλυσίδας αξίας του Ομίλου, ο Όμιλος διεξήγαγε ανάλυση σχετικά με τους κρίσιμους προμηθευτές, συνεργάτες, κύριους πελάτες και λοιπές οντότητες της 1ης βαθμίδας (tier 1) της αλυσίδας αξίας, συμπεριλαμβανομένων των γεωγραφικών τους θέσεων, για να κατανοήσει από ποιους παράγοντες και που, δημιουργούνται έμμεσες επιδράσεις, αλλά και ποια είναι τα επηρεαζόμενα ενδιαφερόμενα μέρη ή οι επηρεαζόμενοι τομείς της φύσης (βάσει των συστάσεων του Taskforce on Nature-related Financial Disclosures, TNFD).
Οι πτυχές του επιχειρηματικού μοντέλου που εξετάστηκαν περιλαμβάνουν:
- Κύριες εισροές του επιχειρηματικού μοντέλου (συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου, πνευματικού, κοινωνικού, παραγωγικού, χρηματοοικονομικού και φυσικού κεφαλαίου).
- Κύριες δραστηριότητες του επιχειρηματικού μοντέλου (Διύλιση & Εφοδιασμός, Εμπορία Καυσίμων, Πετροχημικά, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ηλεκτρική Ενέργεια και Φυσικό Αέριο, Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων, Ηλεκτροκίνηση, Τεχνικές Μελέτες.
- Κύριες εκροές του επιχειρηματικού μοντέλου (συμπεριλαμβανομένων των κύριων προϊόντων και υπηρεσιών από όλους τους επιχειρηματικούς τομείς).
- Κύριες εξωτερικές επιπτώσεις (π.χ. απόβλητα, εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, εκροές, ρύποι αέρα).
B. Αναγνώριση πραγματικών και δυνητικών επιδράσεων
Για την αναγνώριση των σχετικών με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες επιδράσεων του Ομίλου, η HELLENiQ ENERGY συνεργάστηκε με κύριους εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων και ειδικούς (experts) επί των θεμάτων βιώσιμης ανάπτυξης, πραγματοποιώντας one-to-one συνεντεύξεις μαζί τους.
Επιπλέον, λήφθηκαν υπόψη: διάφορες εξωτερικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, του κλαδικού προτύπου GRI 11 – Oil & Gas Supplement, του κλαδικού προτύπου SASB, των συστάσεων και κατευθυντήριων γραμμών του TNFD και του UNEP Impact Radar.
Μετά τη χαρτογράφηση του πλαισίου επιδράσεων, αναγνωρίστηκαν παράγοντες επιδράσεων που σχετίζονται με πραγματικές επιδράσεις (αυτές που έχουν ήδη συμβεί το 2023) και δυνητικές επιδράσεις (αυτές που θα μπορούσαν να συμβούν σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα – έως το 2028) που προέρχονται από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, τα προϊόντα/υπηρεσίες και τις επιχειρηματικές σχέσεις του Ομίλου στο σύνολο της αλυσίδας αξίας του. Οι εσωτερικές και εξωτερικές πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για την κατανόηση των αιτίων των επιδράσεων περιλάμβαναν υφιστάμενες αξιολογήσεις επιδράσεων στην οικονομία, το περιβάλλον και τους ανθρώπους, πληροφορίες από νομικές ανασκοπήσεις, συστήματα διαχείρισης συμμόρφωσης κατά της διαφθοράς, χρηματοοικονομικούς ελέγχους, επιθεωρήσεις επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας, πληροφορίες από αξιολογήσεις που διεξήχθησαν από βιομηχανικές ενώσεις, μηχανισμούς παραπόνων, συστήματα διαχείρισης επιχειρηματικών κινδύνων κ.λπ.
Αφού αναγνωρίστηκαν οι παράγοντες επιδράσεων (ανεξαρτήτως της σημαντικότητας και της πιθανότητάς τους), αυτοί χαρτογραφήθηκαν στο σύνολο της αλυσίδας αξίας (από upstream έως downstream). Η φάση αναγνώρισης ολοκληρώθηκε με τη χαρτογράφηση των επιδράσεων στον άνθρωπο και το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της κατηγοριοποίησης πραγματικών/δυνητικών, θετικών/αρνητικών επιδράσεων.
Γ. Αξιολόγηση και προτεραιοποίηση των αναγνωρισμένων επιδράσεων
Για την αξιολόγηση των επιδράσεων στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, η HELLENiQ ENERGY αξιολόγησε την ουσιαστικότητα των επιδράσεων με βάση τα παρακάτω κριτήρια:
Κριτήρια αξιολόγησης θετικών επιδράσεων | Κριτήρια αξιολόγησης αρνητικών επιδράσεων |
---|---|
Κλίμακα (scale) | Κλίμακα (scale) |
Έκταση (scope) | Έκταση (scope) |
Πιθανότητα πρόκλησης (likelihood) | Ανεπανόρθωτος χαρακτήρας της επίδρασης (irremediable character) |
Πιθανότητα πρόκλησης (likelihood) |
Η σημασία των θετικών επιδράσεων και η σοβαρότητα των αρνητικών επιδράσεων αξιολογήθηκε σε σχέση με τις άλλες επιδράσεις που έχει αναγνωρίσει ο Όμιλος, προκειμένου να ταξινομηθούν οι επιδράσεις από τις πιο σημαντικές έως τις λιγότερο σημαντικές και να καθοριστεί ένα όριο για τον προσδιορισμό των επιδράσεων που θεωρούνται ουσιαστικές. Η αξιολόγηση των επιδράσεων (θετικών και αρνητικών, υφιστάμενων και πιθανών) επικυρώθηκε από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και τα Ανώτερα Στελέχη του Ομίλου, μέσα από τη συμμετοχή τους σε ειδικές ομάδες αξιολόγησης. Τα αποτελέσματα των ομάδων αξιολόγησης καθόρισαν το όριο ουσιαστικότητας (threshold). Το όριο που χρησιμοποιήθηκε βασίστηκε σε ποιοτική αξιολόγηση, περιλαμβάνοντας ως ουσιαστικές μόνο εκείνες τις επιδράσεις που βαθμολογήθηκαν πάνω από 3 σε πενταβάθμια κλίμακα.
Τα αποτελέσματα της Ουσιαστικότητας Επιδράσεων (Ιmpact Μateriality) παρουσιάζονται στα σχήματα του Κεφ. Βιώσιμη Ανάπτυξη/ Ανάλυση Διπλής Ουσιαστικότητας.
2. Χρηματοοικονομική Ουσιαστικότητα (Financial Materiality) – Προσέγγιση “Outside-in”
A. Αναγνώριση των κινδύνων και ευκαιριών (ROs) που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα
Η HELLENiQ ENERGY αξιοποίησε τα αποτελέσματα της Ουσιαστικότητας Επιδράσεων (Impact Materiality) για να αναγνωρίσει τις ευκαιρίες (opportunities) και τους κινδύνους (risks), που προκύπτουν από τις επιδράσεις που δημιουργεί ο Όμιλος στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Επιπλέον, εξέτασε τις εξαρτήσεις από φυσικούς, ανθρώπινους και κοινωνικούς πόρους (όπως η εξάρτηση από το αργό πετρέλαιο), πέραν αυτών που έχουν ήδη εντοπιστεί μέσω της Ουσιαστικότητας Επιδράσεων, καθώς και ανέλυσε άλλους παράγοντες κινδύνων/ευκαιριών που δημιουργούν κινδύνους και ευκαιρίες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα για τον Όμιλο (πέραν των εξαρτήσεων και των επιδράσεων).
Για να αναπτύξει το σύνολο των κινδύνων και ευκαιριών που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, χρησιμοποιήθηκαν διάφορες πηγές, ενδεικτικά: το πρότυπο SASB για τους τομείς που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του Ομίλου, οι κατευθυντήριες γραμμές του Climate Disclosure Standards Board (CDSB) για γνωστοποιήσεις σχετικές με το κλίμα, το νερό και τη βιοποικιλότητα, και οι εκθέσεις βιωσιμότητας ομοειδών εταιρειών.
B. Αξιολόγηση και προτεραιοποίηση των κινδύνων και ευκαιριών που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα (ROs)
Η χρηματοοικονομική ουσιαστικότητα πραγματοποιήθηκε λαμβάνοντας υπόψη δύο χρονικούς ορίζοντες, το 2023 για τις τρέχουσες χρηματοοικονομικές επιδράσεις που συνέβησαν εντός του έτους αναφοράς, καθώς και το 2028 για τις αναμενόμενες χρηματοοικονομικές επιδράσεις.
Ο Όμιλος στη συνέχεια αξιολόγησε κάθε κίνδυνο και ευκαιρία που σχετίζεται με τη βιωσιμότητα, σε σχέση με τα παρακάτω κριτήρια, και προσδιόρισε τα όρια ώστε να προτεραιοποιήσει τους ουσιαστικούς κινδύνους και ευκαιρίες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και δημιουργούν ουσιαστικές χρηματοοικονομικές επιδράσεις (είτε τρέχουσες είτε αναμενόμενες). Το όριο που χρησιμοποιήθηκε βασίστηκε σε ποιοτική αξιολόγηση, περιλαμβάνοντας ως ουσιαστικούς μόνο εκείνους τους κίνδυνους και ευκαιρίες που βαθμολογήθηκαν από 15 και πάνω σε κλίμακα 2- 25.
Κριτήρια αξιολόγησης κινδύνων και ευκαιριών |
---|
Χρηματοοικονομική επίδραση (magnitude) |
Πιθανότητα πρόκλησης (likelihood) |
Τα αποτελέσματα της Χρηματοοικονομικής Ουσιαστικότητας (Financial Materiality) παρουσιάζονται στα σχήματα του Κεφ. Βιώσιμη Ανάπτυξη/ Ανάλυση Διπλής Ουσιαστικότητας.
3. Ανάλυση Διπλής Ουσιαστικότητας (Double Materiality)
Η ανάλυση διπλής ουσιαστικότητας υλοποιήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση μεταξύ της ουσιαστικότητας επιδράσεων και της χρηματοοικονομικής ουσιαστικότητας καθώς και τις αλληλοεξαρτήσεις μεταξύ των δύο αυτών διαστάσεων.
Στην αναγνώριση και την αξιολόγηση των επιδράσεων, των κινδύνων και των ευκαιριών στην αλυσίδα αξίας του Ομίλου για τον καθορισμό της ουσιαστικότητάς τους, έμφαση δόθηκε σε τομείς όπου επιδράσεις, κίνδυνοι και ευκαιρίες είτε υπάρχουν ήδη είτε θεωρούνται πιθανό να προκύψουν, βάσει της φύσης των δραστηριοτήτων, των επιχειρηματικών σχέσεων, των γεωγραφικών περιοχών ή άλλων σχετικών παραγόντων.
Οι ουσιαστικές επιδράσεις, οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες της HELLENiQ ENERGY σε πραγματική/τρέχουσα βάση (οικονομικό έτος 2023), είναι επτά (7) και στο σχήμα του Κεφ. Βιώσιμη Ανάπτυξη/ Ανάλυση Διπλής Ουσιαστικότητας, παρουσιάζονται κατέχοντας το υψηλότερο επίπεδο ουσιαστικότητας σε σύγκριση με τις λοιπές δέκα πέντε (15) επιδράσεις, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις ανά προσέγγιση (Ουσιαστικότητα Επιδράσεων και Χρηματοοικονομική Ουσιαστικότητα).
Η ανάλυσης διπλής ουσιαστικότητας ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2024 και τα αποτελέσματά της επικυρώθηκαν από τη Διοίκηση της HELLENiQ ENERGY, και συγκεκριμένα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και την Επιτροπή Βιώσιμης Ανάπτυξης του Διοικητικού Συμβουλίου, και συνοδεύονται από δέσμευση για την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών στη βάση των βέλτιστων διεθνών καλών πρακτικών.
Η προσέγγιση λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις των ESRS και δεν είναι ακόμη σε συμμόρφωση με τις αντίστοιχες απαιτήσεις. Στόχος του Ομίλου είναι να ολοκληρώσει την προσέγγιση διπλής ουσιαστικότητας και τα λεπτομερή δεδομένα μεθοδολογίας και διαδικασιών του εντός του 2024, προκειμένου να συμμορφωθεί πλήρως με τα ESRS στην πρώτη δήλωση βιωσιμότητάς του που θα δημοσιευθεί το 2025, στο πλαίσιο της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης του ΔΣ για το έτος αναφοράς 2024.