>1,84 εκατ. τόνοι
ελαιωδών αποβλήτων έχουν επαναδιυληθεί από το 2013
31%
ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση νερού στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις
έως 68%
μείωση βασικών αέριων εκπομπών από το 2013
87%
αξιοποίηση παραγόμενων αποβλήτων
Η στόχευση του Ομίλου στη διαρκή μείωση των αέριων εκπομπών και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, συνεισφέροντας έτσι και στη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στις περιοχές που δραστηριοποιείται, επιτυγχάνεται μέσα από την υλοποίηση δέσμης ενέργειων όπως:
Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξεταζόμενη και ως ουσιαστική επίδραση στο περιβάλλον, θετική ή αρνητική, συσχετίζεται με όλη την αλυσίδα αξίας των δραστηριοτήτων του Ομίλου. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί αρνητική επίδραση (υφιστάμενη και εν δυνάμει, σε μελλοντικό ορίζοντα) από τη δραστηριότητα των προμηθειών (ανάντη), λόγω των εκπομπών αέριων ρύπων από τη μεταφορά πρώτων υλών, αλλά, κυρίως, από τη χρήση των καυσίμων από τους τελικούς καταναλωτές (κατάντη) και την επεξεργασία των αποβλήτων. Παράλληλα, αποτελεί υφιστάμενη και εν δυνάμει αρνητική επίδραση που συνδέεται με τις βασικές δραστηριότητες του Ομίλου, όπως οι εκπομπές αέριων ρύπων (SO2, NOx, PM10, VOC) της παραγωγικής διαδικασίας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και των ενδοομιλικών μεταφορών προϊόντων και πρώτων υλών.
Ο Όμιλος παρακολουθεί ενεργά το εθνικό και ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο με σκοπό την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτό και σχετίζονται με τις δραστηριότητές του. Αντιπροσωπευτικά αναφέρεται η συμμόρφωση όλων των δραστηριοτήτων του Ομίλου με τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές για τον κλάδο των πετρελαιοειδών και την Ευρωπαϊκή Οδηγία των Βιομηχανικών Εκπομπών, ενώ παράλληλα εφαρμόζει και πιστοποιημένα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης σε όλο το εύρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.
Η αξιοποίηση των υλικών και φυσικών πόρων σε όλο τον κύκλο ζωής τους αποτελεί σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία και ανταπόκριση στη δέσμευση του Ομίλου για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η στρατηγική προσέγγιση της HELLENiQ ENERGY βασίζεται επίσης στη μείωση των στερεών αποβλήτων προς τελική διάθεση – ταφή, μέσω επενδύσεων σε σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, αλλά και στη δημιουργία συνεργειών για την αξιοποίηση των αποβλήτων προς την ανάκτηση ενέργειας και στη διερεύνηση εναλλακτικών τεχνολογιών για αξιοποίησή τους ως πρώτες ύλες, προς την υποκατάσταση ορυκτών πρώτων υλών. Υπογραμμίζεται το γεγονός, ότι η συνεχής μείωση της ποσότητας των αποβλήτων προς τελική διάθεση συμβάλλει σημαντικά, όχι μόνο στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, αλλά και στη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Επιπλέον, η HELLENiQ ENERGY έχει εντάξει στον πυρήνα της εταιρικής της στρατηγικής την προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, σε συμμόρφωση με το κείμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, εφαρμόζοντας τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, με στόχο την ορθή χρήση γης, την ελαχιστοποίηση τυχόν αρνητικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων της στα οικοσυστήματα και τη συμβολή στην εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιοποικιλότητα.
Οι αέριες εκπομπές από τη λειτουργία όλων των βιομηχανικών εγκαταστάσεων παρακολουθούνται με βάση τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας της κάθε εγκατάστασης, διασφαλίζοντας την αυστηρή τήρηση των θεσμοθετημένων ορίων εκπομπής, αλλά και την ουσιαστική συνεισφορά στη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας. Επίσης, η πλειονότητα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων διαθέτουν δίκτυο συστημάτων συνεχούς μέτρησης εκπομπών ρύπων, τα στοιχεία των οποίων αναλύονται και τα αποτελέσματα αποστέλλονται στις περιβαλλοντικές αρχές για παρακολούθηση και έλεγχο.
Η προσέγγιση που ακολουθεί ο Όμιλος, βασίζεται στις υλοποιημένες περιβαλλοντικές επενδύσεις, με βασικό σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας. Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των επενδύσεων αξιολογείται ως ιδιαίτερα θετικός, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των μετρήσεων, στα οποία αντανακλάται η σημαντική μείωση των βασικών δεικτών των αέριων εκπομπών τα τελευταία χρόνια, ενώ αντίστοιχα μετρήσιμα αποτελέσματα αποτυπώνονται στα ποσοτικά στοιχεία του σχεδίου παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας των γειτονικών με τις δραστηριότητες περιοχών.
Ο Όμιλος στοχεύει στη διαρκή μείωση των βασικών δεικτών αέριων εκπομπών (δηλ. εκπομπές διοξειδίου του θείου (SO₂), οξειδίου του αζώτου (NOx), σωματιδίων PMs και πτητικών οργανικών ενώσεων (Volatile Organic Compounds-VOC) σε όλες τις δραστηριότητές του, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται, ως βασική στόχευση του Ομίλου η ευρεία αποδοχή της σημαντικής συνεισφοράς του στη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας των γειτονικών με τις εγκαταστάσεις του περιοχών.
Όλες οι δραστηριότητες του Ομίλου συμμορφώνονται με τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές για τον κλάδο των πετρελαιοειδών και την Ευρωπαϊκή Οδηγία των Βιομηχανικών Εκπομπών, ενώ παράλληλα εφαρμόζουν πιστοποιημένα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Η κύρια παραγωγική δραστηριότητα του Ομίλου λαμβάνει χώρα στα τρία διυλιστήρια, στα οποία εφαρμόζονται οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, τηρούνται απαρέγκλιτα οι περιβαλλοντικοί όροι και δεσμεύσεις σχετικά με την ποιότητα του αέρα και τις αέριες εκπομπές. Βασικός και διαρκής στόχος παραμένει ο προσδιορισμός του βέλτιστου μείγματος καυσίμων ιδιοκατανάλωσης, έτσι ώστε να επιτευχθούν σημαντικές μειώσεις στις βασικές αέριες εκπομπές.
Το 2023, με την ομαλοποίηση της αγοράς ενέργειας, προσαρμόστηκε το μείγμα καυσίμων ιδιοκατανάλωσης των διυλιστηρίων του Ομίλου και συγκεκριμένα ενισχύθηκε η χρήση φιλικότερων προς το περιβάλλον καυσίμων, τα οποία μαζί με την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των αέριων εκπομπών.
Αναλυτικότερα, μειώθηκαν σημαντικά οι δείκτες εκπομπών (ένταση) SΟ₂, NOx, VOC και PMs σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατά περίπου 22%, 16%, 6% και 41% αντιστοίχως. Ειδικά για τις εκπομπές των αιωρούμενων σωματιδίων (Particulate Matter – PMs), σημειώνεται ότι στη μεγάλη μείωση σημαντική συνεισφορά είχε και η αποδοτική λειτουργία του νέου ηλεκτροστατικού φίλτρου σωματιδίων (ESP) στη μονάδα καταλυτικής πυρόλυσης (FCC) του διυλιστηρίου Ασπροπύργου.
Την τελευταία δεκαετία, οι δείκτες αέριων εκπομπών εμφάνισαν μείωση 48%, 48%, 69% και 52% στις εκπομπές SO₂, NOx, PMs και VOC αντίστοιχα, όπως παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.
Δείκτες Αέριων Εκπομπών Διοξειδίου του Θείου (SO2), Οξειδίων του Αζώτου (NOx), Σωματιδίων (PM10) και Οργανικών Πτητικών Ενώσεων (VOC) (kg εκπομπών ανά tn τροφοδοσίας) 2013-2023
*Ο δείκτης PM είναι πολλαπλασιασμένος επί 10 για λόγους αρτιότερης παρουσίασης
Πιο συγκεκριμένα, οι εφαρμοζόμενες Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (ΒΔΤ) περιορίζουν δραστικά τις εκπομπές των πτητικών οργανικών ενώσεων (Volatile Organic Compounds – VOCs) κατά την αποθήκευση και την διακίνηση των προϊόντων. Ενδεικτικά αναφέρονται επιλεγμένες εφαρμοζόμενες ΒΔΤ, όπως οι δευτερογενείς φραγές στις οροφές των δεξαμενών πλωτής οροφής, η βαφή των δεξαμενών πτητικών προϊόντων με λευκό χρώμα υψηλής ανακλαστικότητας, καθώς και η φόρτωση των βυτιοφόρων οχημάτων από τον πυθμένα με ταυτόχρονη λειτουργία Μονάδας Ανάκτησης Ατμών, οι οποίες τεχνικές έχουν ως απότοκο τον περιορισμό των εκπεμπόμενων πτητικών ενώσεων. Επιπλέον, λειτουργούν Συστήματα Ανάκτησης Ατμών στις προβλήτες φόρτωσης δεξαμενόπλοιων, ενώ συνεχίζεται η εφαρμογή των τακτικών προγραμμάτων προληπτικής συντήρησης και έγκαιρης ανίχνευσης και αποκατάστασης των διαρροών (Leak Detection and Repair-LDAR) στον εξοπλισμό (π.χ. βάνες, φλάντζες κ.λπ.). Η μείωση των εκπομπών πτητικών ενώσεων, που επήλθε κατά την τελευταία δεκαετία από την εφαρμογή των ΒΔΤ στα διυλιστήρια του Ομίλου, ανέρχεται σε 52%.
Οι βελτιούμενες επιδόσεις στους δείκτες αέριων εκπομπών αντικατοπτρίζονται και στις μετρήσεις ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα των περιοχών, έτσι όπως αυτές παρακολουθούνται από το τους Σταθμούς Μέτρησης Ποιότητας Ατμόσφαιρας των εγκαταστάσεων του Ομίλου και από ανάλογους Σταθμούς των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών (δελτία ποιότητας της ατμόσφαιρας από τους δήμους και το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας). Σημειώνεται, ότι οι μετρήσεις ποιότητας ατμόσφαιρας περιλαμβάνουν/ αντιστοιχούν στη συνεισφορά του συνόλου των πηγών αέριων εκπομπών της περιοχής, όπως οι μεταφορές και οι υπόλοιπες βιομηχανικές δραστηριότητες.
Το νερό είναι απαραίτητη πρώτη ύλη στην παραγωγική διαδικασία των εγκαταστάσεων του Ομίλου και στο πλαίσιο αυτό, η HELLENiQ ENERGY δεσμεύεται για μια διαρκή βιώσιμη και ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, ενώ συνεχώς αναζητά νέες λύσεις και βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης της χρήσης του νερού. Για να διασφαλιστεί η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων, ο Όμιλος στοχεύει στη μείωση της ποσότητας νερού που χρησιμοποιεί στις δραστηριότητές του, στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωσή του, καθώς και στην υπεύθυνη απόρριψή του, μετά από επεξεργασία στις εγκαταστάσεις του, για την ελαχιστοποίηση των όποιων επιπτώσεων στο υδάτινο περιβάλλον. Πρωτοβουλίες και δράσεις εξοικονόμησης νερού υλοποιούνται αδιάλειπτα σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και γεωγραφικές περιοχές εντός και εκτός Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των περιοχών, που χαρακτηρίζονται από τον διεθνή οργανισμό World Resources Institute, καθώς και σύμφωνα με τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως περιοχές με αυξημένη υδατική επιβάρυνση, έλλειψη ή/και κακή ποιότητα νερού. Το 2023, η μείωση στην κατανάλωση υδάτινων πόρων ανέρχεται σε 22% συγκρινόμενη με την κατανάλωση νερού το 2013, ενώ το νερό που καταναλώθηκε, ανακυκλώθηκε και επαναχρησιμοποιήθηκε στις παραγωγικές εγκαταστάσεις ανέρχεται σε 31%, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης νερού της τελευταίας δεκαετίας.
Κατανάλωση και Ανακύκλωση-Επαναχρησιμοποίηση νερού (2013-2023)
Πιο συγκεκριμένα, για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού, έχει εγκατασταθεί σύστημα παρακολούθησης των καταναλώσεων ύδατος σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του Ομίλου, εντοπίζοντας ευκαιρίες για μείωση της χρήσης νερού και επενδύοντας σε συστήματα εξοικονόμησης νερού, ώστε οι παραγωγικές εγκαταστάσεις του Ομίλου καθώς και οι διαδικασίες καθαρισμού να καθίστανται όσο το δυνατόν αποδοτικότερες.
Τα θέματα που αξιολογούνται στον τομέα της διαχείρισης υδάτων, αφορούν άμεσα το νερό που χρησιμοποιείται (μετρήσεις ποιότητας, χρήση διαφόρων τύπων νερού π.χ. θαλασσινού νερού για ψύξη, τεχνολογίες επεξεργασίας κ.λπ.), αλλά και ευρύτερες παραμέτρους διαχείρισης (διαθεσιμότητα, ποιότητα και οικοσυστήματα που επηρεάζονται από την απόρριψή του), έτσι ώστε να εντοπίζονται όλες οι περιοχές βελτίωσης.
Οι κύριες πηγές απόληψης νερού είναι το δημόσιο δίκτυο (81%) και η θάλασσα (17%). Το σύστημα διαχείρισης υδάτινων πόρων περιλαμβάνει την παρακολούθηση και αναφορά της απόληψης, ποιότητας και απόρριψης νερού σε όλες της εγκαταστάσεις και θυγατρικές του Ομίλου, ώστε συνεχώς να βελτιώνει την αποδοτικότητα και να μειώνει, όχι μόνο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και το λειτουργικό κόστος.
Τα πετρελαιοειδή παραπροϊόντα της παραγωγικής δραστηριότητας διύλισης, τα οποία χαρακτηρίζονται ως απόβλητα (ιδιοπαραγόμενα ή τρίτων) σε κάποιο στάδιο του κύκλου ζωής τους, αποτελούν σημαντική ευκαιρία και αξιοποιούνται ως πρώτη ύλη στις παραγωγικές εγκαταστάσεις του Ομίλου, αλλά και ως καύσιμα υλικά, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
H HELLENiQ ENERGY συνέχισε και το 2023 την προσπάθεια για μείωση της παραγωγής υγρών και στερεών αποβλήτων, μεγιστοποιώντας την ανακύκλωση, για όσα ρεύματα αποβλήτων είναι εφικτό και στη συνέχεια, για τα υπόλοιπα ρεύματα αποβλήτων, την επιτόπου διαχείρισή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Απώτερος στόχος είναι η σταθεροποίηση της μείωσης των αποβλήτων που οδηγούνται προς τελική διάθεση-ταφή σε ποσοστό έως 15% μέχρι το 2030.
Οι σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, όπως οι μονάδες ολοκληρωμένης επεξεργασίας υγρών αποβλήτων τριών σταδίων στα διυλιστήρια του Ομίλου, εξασφαλίζουν τη διαρκή προστασία των υδάτινων πόρων μέσω της συνεχούς βελτίωσης των επιδόσεων και των δεικτών παρακολούθησης που σχετίζονται με τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων. Σε συμφωνία με την πορεία των τελευταίων επτά ετών, συνεχίστηκε και το 2023 η βελτίωση της πλειοψηφίας των δεικτών παρακολούθησης υγρών αποβλήτων και κατανάλωσης νερού από το σύνολο των δραστηριοτήτων του Ομίλου.
Συγκεκριμένα, το 2023 σημειώθηκε μικρή μείωση (4%) στην ποσότητα των υγρών αποβλήτων του συνόλου των εγκαταστάσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη συνεργειών κυκλικής οικονομίας και ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων με τρίτες εταιρείες για πρόσθετη επεξεργασία υγρών αποβλήτων (slops) και αύξηση του ποσοστού επαναδιύλισης.
Υγρά απόβλητα ανά εγκατάσταση (2013-2023)
Στερεά απόβλητα ανά εγκατάσταση (2013-2023)
Το 2023 παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 20% στην ποσότητα των παραγόμενων αποβλήτων συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, η οποία όμως συνοδεύτηκε από υψηλό ποσοστό αξιοποίησης, ως αποτέλεσμα υιοθέτησης καλύτερων πρακτικών ανακύκλωσης και ανάκτησης στις εγκαταστάσεις του Ομίλου, όπως φαίνεται και στα παρακάτω διαγράμματα που παρουσιάζονται οι τρόποι διαχείρισης – αξιοποίησης των παραγόμενων στερεών αποβλήτων για το έτος 2023. Αναλυτικότερα, φαίνεται ότι το 2023 παραπάνω από 21.000 τόνοι αποβλήτων, το 87% του συνόλου, είτε επαναχρησιμοποιήθηκε, είτε ανακυκλώθηκε, είτε αξιοποιήθηκε περαιτέρω μέσω διαδικασίας ανάκτησης πρώτων υλών. Επίσης, σημειώνεται ότι τα επικίνδυνα απόβλητα αποτελούν την πλειοψηφία των συνολικών παραγόμενων αποβλήτων και σχεδόν στο σύνολο τους αξιοποιούνται και δεν οδηγούνται προς τελική διάθεση.
Σημειώνεται ότι, οι ποσότητες των στερεών αποβλήτων ανά βιομηχανική εγκατάσταση, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, εξαρτώνται από τους καθαρισμούς δεξαμενών προϊόντων και συνεπώς, μεταβάλλονται από χρόνο σε χρόνο, ανάλογα με τον προγραμματισμό συντήρησης των δεξαμενών και δευτερευόντως με τη διαθεσιμότητα των μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, είτε εντός, είτε εκτός της εγκατάστασης. Πιο συγκεκριμένα, από τα συνολικά στερεά απόβλητα του Ομίλου το 2023, περίπου το 23% παρήχθησαν μετά από εργασίες καθαρισμού δεξαμενών στο διυλιστήριο Ασπροπύργου.
Στερεά απόβλητα ανά μέθοδο διάθεσης
Επιπρόσθετα, πέραν των τυπικών βιομηχανικών αποβλήτων του κλάδου, συνεχίζεται η αμείωτη προσπάθεια σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του Ομίλου (εγκαταστάσεις και γραφεία), με την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων, για ανακύκλωση όσο το δυνατόν περισσότερων ρευμάτων αποβλήτων, όπως χαρτί, πλαστικό, μικρές μπαταρίες, συσσωρευτές, λαμπτήρες φθορισμού, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αλουμίνιο, κ.ά. Συγκεκριμένα, με στόχο να πραγματοποιείται αποτελεσματικός διαχωρισμός στην πηγή όλων των ρευμάτων αποβλήτων – μέταλλο, πλαστικό, μπαταρίες, χαρτί, υπολείμματα τροφών και κοινά απορρίμματα και να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης, συνεχίστηκε, και το 2023, η εφαρμογή του πρότυπου ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου, ενώ επεκτάθηκε και στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ελευσίνας. Το 2023 συνεχίστηκε και η υιοθέτηση «paperless» διαδικασιών από τον Όμιλο, όπως η ηλεκτρονική υπογραφή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση διακίνησης εγγράφων και φακέλων, με συνεπακόλουθη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Ειδικά για τον κλάδο των διυλιστηρίων πετρελαίου, παρακολουθείται επίσης και το ποσοστό των πετρελαιοειδών αποβλήτων που ανακτώνται και επιστρέφουν στην παραγωγική διαδικασία ως πρώτη ύλη για επαναδιύλιση. Οι ποσότητες αυτές των αποβλήτων προέρχονται τόσο από την παραγωγική διαδικασία όσο και από τρίτους. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι ποσότητες και τα ποσοστά ανάκτησης (επί του συνόλου της τροφοδοσίας) από τα διυλιστήρια του Ομίλου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από το 2013 έχουν επαναδιυληθεί παραπάνω από 1,84 εκατ. τόνοι ελαιωδών υγρών αποβλήτων.
Ανακτώμενη πρώτη ύλη – έτος 2023 | ||
---|---|---|
Εγκατάσταση | Ποσοστό ανάκτησης | Ποσότητα (τόνοι) |
Διυλιστήριο Ασπροπύργου | 1,35% | 104.218 |
Διυλιστήριο Ελευσίνας | 1,31% | 76.654 |
Διυλιστήριο Θεσσαλονίκης | 0,60% | 28.481 |
Οι εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων του Ομίλου βρίσκονται εντός θεσμοθετημένων περιοχών βιομηχανικής δραστηριότητας, οι χρήσεις γης των οποίων προορίζονται για τον σκοπό αυτό και δεν γειτνιάζουν με προστατευόμενες περιοχές (π.χ. Natura 2000, RAMSAR). Σημειώνεται επίσης, ότι στην πλειονότητα των περιοχών όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος δεν εντοπίζονται είδη που περιλαμβάνονται στην Κόκκινη Λίστα απειλούμενων ειδών IUCN (International Union for Conservation of Nature), με εξαίρεση ορισμένες εγκαταστάσεις της θυγατρικής HELLENiQ RENEWABLES. Η παρακολούθηση των ευρωπαϊκών τάσεων όσο και η ενσωμάτωση διεθνών αναγνωρισμένων σχετικών εργαλείων εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στην υλοποίηση καινοτόμων πρακτικών διατήρησης και διαχείρισης της βιοποικιλότητας.
Στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η HELLENiQ RENEWABLES συμμορφώνεται με το κείμενο θεσμικό πλαίσιο που περιλαμβάνει την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργων ΑΠΕ, την παρακολούθησή τους κατά τη λειτουργία τους και την εφαρμογή καθορισμένων μέτρων προστασίας, διατήρησης και αποκατάστασης πανίδας και περιβάλλοντος (υλοποίηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων, εναρμόνιση με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, Ν.4014/2011, Ν.3937/2011 για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και με τις ειδικές Υπουργικές Αποφάσεις για μέτρα προστασίας σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας και δίκτυο Natura 2000 κ.λ.π.).
Αναφορικά με τη χρήση γης από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, λαμβάνονται όλα τα μέτρα αποκατάστασης του χώρου με το πέρας των εργασιών κατασκευής, ενώ παράλληλα εξασφαλίζονται όλες οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις που απαιτούνται από το θεσμικό πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, καθώς και την ορθολογική χρήση της γης.
Υπογραμμίζεται το γεγονός ότι, για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων δεν απαιτείται μεγάλη διαθέσιμη έκταση γης, σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά, καθώς και ότι τα αιολικά πάρκα μπορούν να συνυπάρχουν με κάποιου είδους βλάστηση ή εντός αγροτικής έκτασης. Ως προς τα φωτοβολταϊκά συστήματα σημειώνεται ότι αυτά μπορούν να εγκατασταθούν σε κτίρια ή σε άλλες περιοχές, χωρίς να απαιτούν τη χρήση αγροτικών εκτάσεων.
Ενδεικτικά, στον φωτοβολταϊκό σταθμό Κοζάνης (204 MW) και σε περιοχή με παρουσία χλωρίδας και πανίδας, οι περιφράξεις έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχουν μια μικρή απόσταση 10-15 εκατοστών από το έδαφος. Αυτό επιτρέπει σε μικρά ζώα να κινούνται ελεύθερα εντός των οικοπέδων του φωτοβολταϊκού πάρκου, με αποτέλεσμα να μην διασπάται η όποια οικολογική ενότητα της περιοχής. Επιπλέον, σε συνεργασία με το τοπικό Δασαρχείο, το 25% της συνολικής έκτασης των 400 στρεμμάτων, τα οποία δεν καλύφθηκαν με κάποιους είδους εγκατάσταση, δόθηκαν προς χρήση ως βοσκοτόπια στους ντόπιους κτηνοτρόφους.
Σχετικά με τα αιολικά πάρκα της HELLENiQ RENEWABLES, τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων αποτερματισμού Περιοχής Προστασίας Βιοποικιλότητας, εκπονούνται συστηματικά Προγράμματα Παρακολούθησης της Ορνιθοπανίδας.
Το 2023 διαπιστώθηκε ότι παραμένει ο ίδιος πλούτος ειδών με διαφορετική όμως σύνθεση, λόγω της μεταναστευτικής φύσης των πτηνών της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ). Αναφορικά με τα δύο είδη χαρακτηρισμού που εντοπίζονται στη συγκεκριμένη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και αποτελούν υποχρέωση της εταιρείας ως προς την παρακολούθησή τους, συμπεραίνεται ότι:
Τα παραπάνω στοιχεία κοινοποιούνται ετησίως στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στον κλάδο της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, εφαρμόζονται αντίστοιχα ολοκληρωμένες μέθοδοι διαχείρισης, οι οποίες ενσωματώνουν τα διεθνή πρότυπα για την ασφαλή εκτέλεση έργων ανάλογης φύσεως, με γνώμονα τον σεβασμό στον περιβαλλοντικό πλούτο (International Oil & Producers – IOGP και International Association of Geophysical Contractors – IAGC). Ο Όμιλος, λαμβάνοντας υπόψη τα θαλάσσια οικοσυστήματα, δίνει ιδιαίτερη προσοχή στους όρους προστασίας των θαλάσσιων ειδών, καλύπτοντας πλήρως τις απαιτήσεις της συνθήκης «ACCOBAMS» καθώς και τις κατευθύνσεις της Μικτής Επιτροπής Διατήρησης της Φύσης (JNCC) για την προστασία των κητωδών. Οι υπάρχουσες γεωφυσικές εργασίες στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων δεν εκτελούνται εντός προστατευόμενων περιοχών (Natura 2000 ή άλλων ειδικών Ζωνών Διατήρησης της Θαλάσσιας Πανίδας και Περιοχών Προστασίας της Φύσης), ενώ παράλληλα, σε όλες τις σχετικές εργασίες τηρείται ουδέτερη ζώνη ενός χιλιομέτρου σε περιπτώσεις γειτνίασης.
Στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης και Καταγραφής Κρίσιμων Περιβαλλοντικών Δεικτών Βιοποικιλότητας, όπως τα θαλάσσια θηλαστικά (κητώδη και φώκιες), τις θαλάσσιες χελώνες και τα θαλασσοπούλια, η HELLENiQ UPSTREAM και οι θυγατρικές της ανέθεσαν σε εξειδικευμένη εταιρεία τη διεξαγωγή «Έρευνας της Κατάστασης Σημαντικών Ειδών Πανίδας».
Η εν λόγω μελέτη αποτελεί μία από τις πιο σύνθετες και ολοκληρωμένες έρευνες για τη συστηματική καταγραφή θαλάσσιων θηλαστικών, θαλάσσιων χελωνών και θαλασσοπουλιών που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα, συνδυάζοντας οπτικές, ακουστικές και εναέριες καταγραφές, αναζήτηση περιοχών αναπαραγωγής και οπτική παρακολούθηση με χρήση τηλεμετρίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: