Κλιματική Αλλαγή – Μετριασμός και Προσαρμογή

  • 356 MW
    η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων

  • Προμήθεια SAF
    (Sustainable Aviation Fuel) έως 4% σε περιεκτικότητα όγκου, στο αεροπορικό καύσιμο JET A1 για τις πτήσεις της AEGEAN από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης

  • > € 60 εκατ.
    επενδύσεις σε προγράμματα ΑΠΕ και έργα που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

  • > 750.000 τόνοι
    η σωρευτική αποφυγή εκπομπών CO2 λόγω επενδύσεων σε ΑΠΕ την τελευταία δεκαετία

Κλιματική Αλλαγή -
Μετριασμός & Προσαρμογή

Η HELLENiQ ENERGY έχει θέσει ως στόχο να μειώσει σε σημαντικό βαθμό το ανθρακικό της αποτύπωμα. Συμβάλλει έτσι, στην αντιμετώπιση και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προωθώντας τον ενεργειακό της μετασχηματισμό με στόχο να μετεξελιχθεί σε μια εταιρεία ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα μέχρι το 2050. Συνεχίζει να επενδύει στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), την αποθήκευση ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση και τα βιώσιμα και εναλλακτικά καύσιμα, ενώ βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ εγκαταστημένης ισχύος μεγαλύτερης από 1GW έως το 2025 και πάνω από 2GW έως το 2030.

Ηelleniq Εnergy | Κλιματική Αλλαγή - Μετριασμός και Προσαρμογή

Η Προσέγγιση του Ομίλου

Η κλιματική αλλαγή αναγνωρίζεται πλέον ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα με τις συνέπειές της να αναφέρονται συχνά και ως κλιματική κρίση. Ήδη οι σχετικές δράσεις για την προσαρμογή και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής έχουν νομοθετηθεί και αποτελούν προτεραιότητα σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο.

Το βασικότερο μέσο για τη συμβολή της HELLENiQ ENERGY στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής ήταν και παραμένει η ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας και η εξοικονόμηση ενέργειας. Αν και τα καύσιμα υψηλών περιβαλλοντικών προδιαγραφών (π.χ. μηδενικού θείου), τα οποία έχουν αυξανόμενη ζήτηση κατά την τελευταία δεκαετία, συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, την ίδια στιγμή η ενεργειακή κατανάλωση των μονάδων παραγωγής τους αυξάνεται σημαντικά. Καθίσταται σαφές, ότι η κατανάλωση ενέργειας αντιστοιχεί σε ένα σημαντικό λειτουργικό κόστος των δραστηριοτήτων του Ομίλου και είναι ταυτόχρονα η κύρια πηγή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο μακροπρόθεσμος στρατηγικός στόχος της HELLENiQ ENERGY είναι να μειώσει σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα σε όλες τις δραστηριότητές και να επιτύχει το όραμα της κλιματικής ουδετερότητας, έτσι ώστε να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης στην Ανατολική Μεσόγειο, διασφαλίζοντας τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων στις κύριες δραστηριότητές της και αναπτύσσοντας ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων ενέργειας, προς την κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου Όμιλου εταιρειών, ο οποίος παράγει και διαθέτει στην αγορά όλες τις σύγχρονες μορφές ενέργειας, αναπτύσσοντας παράλληλα νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Όσον αφορά στον τομέα των ΑΠΕ, η αναπτυξιακή στρατηγική συνίσταται σε έναν συνδυασμό ωρίμανσης ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου έργων (φωτοβολταϊκά, αιολικά και σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας), καθώς και σε στοχευμένες εξαγορές ώριμων ή εν λειτουργία έργων.

Χρηματοοικονομικοί Κίνδυνοι και Ευκαιρίες

Οι δυνητικοί κίνδυνοι και ευκαιρίες, καθώς και οι συνακόλουθες χρηματοοικονομικές επιπτώσεις αναλύονται ενδελεχώς για τον βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της στρατηγικής, τόσο από πλευράς μετριασμού (mitigation) της κλιματικής αλλαγής, όσο και από πλευράς στρατηγικής προσαρμογής (adaptation) στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (π.χ. για την περίπτωση των φυσικών μεταβολών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις εγκαταστάσεις κοντά στο παράκτιο μέτωπο της Ελλάδας). Τα στοιχεία αυτά διερευνώνται και αναλύονται μέσω διαφορετικών πυλώνων, όπως η υφιστάμενη και η επικείμενη νομοθεσία, οι νέες τεχνολογίες, αλλά και οι εκάστοτε αγορές, στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος, ενώ συγχρόνως αξιολογούνται και οι διεθνείς προβλέψεις για την αγορά ενέργειας και την κλιματική αλλαγή, προκειμένου να καταρτιστεί η μακροπρόθεσμη στρατηγική του Ομίλου. Παράλληλα, δημιουργούνται και αναπτύσσονται συνέργειες, μέσω κοινών δράσεων και κατάρτισης, με τους εργαζόμενους και όλους τους κοινωνικούς εταίρους, σε όλο το ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων του Ομίλου.

Οι χρηματοοικονομικές επιπτώσεις και οι κίνδυνοι που προκύπτουν, αξιολογούνται και συνεκτιμώνται στο πλαίσιο της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης ολόκληρου του Ομίλου. Τα βασικά θέματα που σχετίζονται είναι τα εξής:

  • το αυξημένο κόστος καυσίμων και πρώτων υλών,
  • η χαμηλότερη ζήτηση για ενεργοβόρα προϊόντα, όπως τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και
  • η αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για τον έλεγχο και τον περιορισμό των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου (ΑτΘ).

Ενδεικτικά αναφέρονται ως προς το τρίτο σημείο: το Συστήμα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ – EU ETS) και ο Μηχανισμός Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (Carbon Boarder Adjustment Mechanism – CBAM), που συμβάλλουν στην περαιτέρω αύξηση του κόστους άνθρακα.

Για το 2023, οι σαφείς χρηματοοικονομικές επιπτώσεις για την HELLENiQ ENERGY, συνδέονται άμεσα με τον κίνδυνο αύξησης του κόστους κάλυψης του ελλείμματος δικαιωμάτων εκπομπών, καθώς και τα τρία διυλιστήρια του Ομίλου στην Ελλάδα συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών EU ETS.

Κατά την περίοδο 2021-2025 (πρώτη υποπερίοδος της 4ης φάσης εμπορίας δικαιωμάτων) και βάσει των νέων κανόνων δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων, το κόστος συμμόρφωσης έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω της σημαντικής αύξησης της τιμής των δικαιωμάτων (περίπου 80€/tn στο τέλος του 2023), αλλά και λόγω της μειωμένης ποσότητας δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών, βάσει των ισχυόντων κανόνων κατανομής των δωρεάν δικαιωμάτων.

Περαιτέρω αύξηση του κόστους συμμόρφωσης και ενίσχυση του κινδύνου διαρροής άνθρακα αναμένεται, λαμβάνοντας υπόψιν τις προβλεπόμενες αλλαγές στο ΣΕΔΕ, ενόψει της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των ευρωπαϊκών στόχων μείωσης της δέσμης μέτρων «Fit for 55», (σημειώνεται ότι ο κλάδος της διύλισης συμπεριλαμβάνεται μεταξύ εκείνων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο διαρροής άνθρακα, δηλαδή σημαντική επίπτωση στην ανταγωνιστικότητά του σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις εκτός Ευρώπης). Εξαιτίας και της γεωγραφικής του θέσης (σύνορα ΕΕ), ο Όμιλος αντιμετωπίζει ακόμα μεγαλύτερο ανταγωνιστικό κίνδυνο σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, από γειτονικές στην Ελλάδα χώρες που δεν ανήκουν στο ΣΕΔΕ και παράγουν τα ίδια προϊόντα, χωρίς ωστόσο να ενσωματώνουν στο λειτουργικό τους κόστος το κόστος του άνθρακα με το οποίο επιβαρύνεται ο Όμιλος λόγω της συμμετοχής του στο EU ETS.

Η Διοίκηση της HELLENiQ ENERGY αναλύει και αξιολογεί διαρκώς, κατά τη διάρκεια κάθε οικονομικού έτους, όλους τους ανωτέρω κίνδυνους (αυξημένο κόστος CO2, μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος, αλλαγές στη ζήτηση και τις προτιμήσεις των καταναλωτών, αύξηση τιμής αργού πετρελαίου), ενώ παράλληλα εντοπίζει επενδυτικές ευκαιρίες όπως η ανάπτυξη των ΑΠΕ, η αύξηση ενεργειακής απόδοσης, η ανάπτυξη προϊόντων χαμηλών εκπομπών) και εντέλει διαμορφώνει τη στρατηγική του Ομίλου. Η συνεπής εφαρμογή της, έχει ήδη συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος και του λειτουργικού κόστους άνθρακα μέσω της αύξησης της ενεργειακής απόδοσης, ενώ, παράλληλα, καύσιμα χαμηλότερου ανθρακικού αποτυπώματος αντιπροσωπεύουν ήδη ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό του κύκλου εργασιών του Ομίλου.

Επίσης, οι πιθανοί φυσικοί κίνδυνοι που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή (π.χ. αλλαγές στα καιρικά φαινόμενα) αποτελούν παράμετρο που αξιολογείται καθώς ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργικότητα του εξοπλισμού, με πιθανό αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων, καθώς και την αύξηση του κόστους ασφάλισης.

  • icon

    Το βασικότερο μέσο για τη συμβολή της HELLENiQ ENERGY στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής ήταν και παραμένει η ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Η HELLENiQ ENERGY έχει, επίσης, αναγνωρίσει ως ευκαιρία τις νέες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως οι τεχνολογίες παραγωγής μπλε και πράσινου υδρογόνου, οι τεχνολογίες δέσμευσης, αποθήκευσης και αξιοποίησης εκπομπών CO2 και άλλες τεχνολογίες υποκατάστασης των ορυκτών καυσίμων με καύσιμα χαμηλότερου ανθρακικού αποτυπώματος. Κατά την εφαρμογή της στρατηγικής, οι περισσότερες νέες τεχνολογίες αξιολογούνται άμεσα ως προς τις δυνατότητες εφαρμογής και την αποτελεσματικότητά τους, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανοί κίνδυνοι και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη.

Εξακολουθεί, τέλος, η αξιολόγηση πιθανών ευκαιριών για περαιτέρω διείσδυση στο φυσικό αέριο, ως καύσιμο μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλότερων εκπομπών, καθώς και για βιώσιμα και εναλλακτικά καύσιμα, μέσω της υλοποίησης διαφόρων προγραμμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν, το εύρος παρεμβάσεων/ έργων για την προσαρμογή των εγκαταστάσεων και των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών στην κλιματική αλλαγή, καθώς και για τον μετριασμό αυτής, βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση και μελετάται ενδελεχώς.

Θετικές και Αρνητικές Επιδράσεις στο Περιβάλλον

Η κλιματική αλλαγή, εξεταζόμενη και ως ουσιαστική επίδραση στο περιβάλλον, θετική ή αρνητική, συσχετίζεται με όλη την αλυσίδα αξίας των δραστηριοτήτων του Ομίλου. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί επίδραση (υφιστάμενη και εν δυνάμει, σε μελλοντικό ορίζοντα) από τη δραστηριότητα των προμηθειών (ανάντη), κυρίως λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τη μεταφορά πρώτων υλών, όπως επίσης και λόγω των εκπομπών CO2 από τη χρήση των καυσίμων από τους τελικούς καταναλωτές (κατάντη). Παράλληλα, αποτελεί υφιστάμενη και εν δυνάμει επίδραση που συνδέεται με τις βασικές δραστηριότητες του Ομίλου, όπως οι εκπομπές CO2 της παραγωγικής διαδικασίας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και οι ενδοομιλικές μεταφορές προϊόντων και πρώτων υλών.

Ως εκ τούτου, η HELLENiQ ENERGY επενδύει στη βελτίωση της διαχείρισης και της χρήσης ενέργειας και στα καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα (π.χ. μπλε και πράσινο υδρογόνο, μονάδες βιοκαυσίμων και τεχνολογίες δέσμευσης των εκπομπών CO2), στην εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγική δραστηριότητα, καθώς και στην περαιτέρω αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Για την HELLENiQ ENERGY, το Ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και οι στόχοι για την ενέργεια και για την κλιματική αλλαγή, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και ο Ευρωπαϊκός Κλιματικός Νόμος, που στοχεύουν στην ταχύτερη πορεία της προς την κλιματική ουδετερότητα, αποτελούν σημαντικές προκλήσεις, αλλά ταυτόχρονα και ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη νέων τεχνολογιών μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος και ηγετική παρουσία στον κλάδο των βιώσιμων και εναλλακτικών καυσίμων, καθώς και των ΑΠΕ.

Η HELLENiQ ENERGY εφαρμόζει την περιβαλλοντική της πολιτική, σχετικά με την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, υλοποιώντας δράσεις, όπως ο καθορισμός στόχων και δεικτών απόδοσης, καθώς και η ανάπτυξη και πιστοποίηση των Συστημάτων Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με βάση διεθνή πρότυπα (ISO 14001 και ISO 50001, αντιστοίχως). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι όλες οι περιβαλλοντικές παράμετροι παρακολουθούνται μέσω κοινών δεικτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συγκρίνονται (benchmarking) με τις επιδόσεις του κλάδου στην Ευρώπη.

Οι ανωτέρω δράσεις και πρωτοβουλίες, συμβάλλουν στην ενίσχυση της θετικής υφιστάμενης επίδρασης του Ομίλου στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα όσον αφορά στις κατάντη δραστηριότητές του, μέσω της αυξανόμενης χρήσης από τους τελικούς καταναλωτές φιλικότερων προς το περιβάλλον ενεργειακών προϊόντων. Σύμφωνα με τη στρατηγική του Ομίλου αναφορικά με τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, η εν δυνάμει θετική επίδραση στις ίδιες και κατάντη δραστηριότητές του αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα έτη, με την αύξηση της παραγωγής και της χρήσης καυσίμων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος.

Στρατηγικοί Στόχοι και Πλάνο Επενδύσεων

Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος αποτελούν βασικούς άξονες ανάπτυξης στρατηγικής σημασίας για τον Όμιλο, καθώς συνεισφέρουν στη δημιουργία αξίας και στη διαχείριση κινδύνων. Ειδικότερα, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν συγκριτικά οικονομικά οφέλη, διασφαλίζουν τη διαφοροποίηση στο ενεργειακό μείγμα, ενισχύουν τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιστάθμιση κινδύνων και μειώνουν το κόστος εκπομπών CO2 υποκαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα. Παράλληλα, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ενισχύουν συνέργειες μεταξύ των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου και συνεισφέρουν στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ο Όμιλος στον τομέα του Φυσικού Αερίου, επικεντρώνεται σε εμπορικές δραστηριότητες, όπως επενδύσεις σε σταθμούς CNG (συμπιεσμένου φυσικού αερίου) σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ, αλλά και στην προμήθεια και λιανική πώληση φυσικού αερίου μέσω της Elpedison (κοινοπραξία με την Edison), η οποία στοχεύει στην περαιτέρω εδραίωση της θέσης της στον συγκεκριμένο τομέα.

Η HELLENiQ ENERGY, θέλοντας να συμβάλλει ουσιωδώς στην αντιμετώπιση των αιτιών και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, έχει θέσει ως στόχο να μειώσει σημαντικά το ανθρακικό της αποτύπωμα, να μετεξελιχθεί ενεργειακά και να καταστεί εταιρεία ουδέτερου (net zero) αποτυπώματος άνθρακα, έως το 2050. Αναλυτικότερα, έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2030:

  • icon

    Μείωση

    των εκπομπών Scope 1 και 2 πάνω από 30%, μέσω της βελτιστοποίησης της χρήσης ενέργειας και της εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στη δραστηριότητα της διύλισης.

  • icon

    Περαιτέρω ανάπτυξη

    και υλοποίηση επενδύσεων σε ΑΠΕ (πάνω από 2GW, με ενδιάμεσο στόχο το 1GW μέχρι το 2025) που θα συνεισφέρει στην πρόσθετη αποφυγή >20% των εκπομπών CO2

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, ο Όμιλος έχει ορίσει πλάνο επενδύσεων μείωσης ανθρακικού αποτυπώματος και παραγωγής εναλλακτικών και βιώσιμων καυσίμων. Στις σημαντικότερες επενδύσεις περιλαμβάνεται η παραγωγή «μπλε» υδρογόνου μέσω δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο διυλιστήριο της Ελευσίνας.

Αναφορικά με τα βιοκαύσιμα, ο Όμιλος στοχεύει στη δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοντήζελ μέσω επαναχρησιμοποίησης μαγειρικών ελαίων (UCO), στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης, καθώς και στην εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας για την αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών παραγωγής βιοκαυσίμων (HVO, SAF). Τέλος, βρίσκεται υπό διερεύνηση η δυνατότητα παραγωγής pyrolysis oil από ανακύκλωση πλαστικών στην παραγωγή προπυλενίου.

Η προσέγγιση αυτή και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα αξιολογούνται θετικά, εάν ληφθεί υπόψη τόσο η σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού του Ομίλου και στην επίτευξη των ποσοτικών στόχων, όσο και η εξωτερική αξιολόγηση από διεθνείς οργανισμούς που ειδικεύονται σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, όπως ο διεθνής οργανισμός Carbon Disclosure Project (CDP).

Κατά αυτόν τον τρόπο, ο Όμιλος προβαίνει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ενεργειακού του μετασχηματισμού για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, ανταποκρινόμενος στη συνεχή αύξηση της ενεργειακής ζήτησης και στην ασφάλεια του εφοδιασμού, συντελώντας στην επίτευξη των Στόχων 7 και 13 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ηelleniq Εnergy | Μείωση εκπομπών Scope 1 & I κατά JKL% Εκπομπές Scope 1 & I – ktCOM

*Συγκρίσιμα (adjusted) επίπεδα εκπομπών σύμφωνα με τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας και τους πιο πρόσφατους κανόνες παρακολούθησης του EU ETS.

 

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η HELLENiQ ENERGY παρακολουθεί ενεργά τις πολιτικές για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (EU ETS), η Οδηγία Ενεργειακής Απόδοσης, κ.α., καθώς επίσης και σε διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως η Συμμαχία «eFuel Alliance» για την προώθηση και ανάπτυξη συνθετικών καυσίμων, στο πλαίσιο του ενεργειακού μετασχηματισμού του κλάδου και του μελλοντικού του οράματος.

Helleniq Energy | eFuel Alliance

Μείωση Κατανάλωσης Ενέργειας
και Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου

Κατανάλωση ενέργειας

Όσον αφορά στη διαχείριση ενέργειας, εντός του 2023 οι θυγατρικές εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ΕΚΟ ΑΒΕΕ και ΚΑΛΥΨΩ ΚΕΑ ΑΕ και τα διυλιστήρια του Ομίλου επαναπιστοποιήθηκαν σύμφωνα με το πρότυπο ISO 50001:2018 με επιτυχία, στοχεύοντας στη διαρκή πρόοδο και την επίτευξη ακόμα υψηλότερων επιδόσεων εξοικονόμησης ενέργειας και αποδοτικότητας. Το σύστημα ενεργειακής διαχείρισης που εφαρμόζεται, απαιτεί πέραν των συστημικών προδιαγραφών (έλεγχος τεκμηρίωσης, εκπαίδευση εργαζομένων, παρακολούθηση διορθωτικών και προληπτικών ενεργειών, επιθεώρηση και ανασκόπηση), τον προσδιορισμό των ενεργειακών αναγκών, τον εντοπισμό ευκαιριών ενεργειακής βελτίωσης, καθώς και τον καθορισμό συγκεκριμένων σκοπών και στόχων, σχετικά με την αποτελεσματική χρήση ενέργειας, η υλοποίηση των οποίων ολοκληρώνεται με την εφαρμογή προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας ή άλλων σχετικών δράσεων.

Συνολική κατανάλωση ενέργειας Ομίλου 2016-2023

Όπως απεικονίζεται στο παρακάτω διάγραμμα, το 2023, η ιδιοπαραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια αποτέλεσε το 34% της συνολικής καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανά τρόπο παραγωγής

Όσον αφορά την παρακολούθηση και την αναφορά των εκπομπών CO2, ο Όμιλος παρακολουθεί συστηματικά, τόσο τις άμεσες εκπομπές (Scope 1), όσο και τις έμμεσες εκπομπές (Scope 2 και 3) στην πλειονότητα των δραστηριοτήτων του, ακολουθώντας τη μεθοδολογία του GHG Protocol, ενώ για τις δραστηριότητες εντός Ελλάδας, από το 2020 και μετά, πραγματοποιείται πρόσθετη πιστοποίηση, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 14064. Ειδικότερα, για τα ποσοτικά δεδομένα του 2023, οι επαληθευμένες άμεσες εκπομπές (Scope 1) για τα τρία διυλιστήρια που μετέχουν στο ΣΕΔΕ – ΕU ETS ανέρχονται σε 3,825 εκατ. τόνους CO2e, ενώ οι έμμεσες εκπομπές του Ομίλου (Scope 2) από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχούν σε 336 χιλιάδες τόνους CO2e (συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών), λαμβάνοντας υπόψη ότι μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται προέρχεται από ΑΠΕ ή/και καλύπτεται από εγγυήσεις προέλευσης, με αποτέλεσμα την αντίστοιχη μείωση των έμμεσων εκπομπών.

Είναι σκόπιμο να σημειωθεί, ότι τα διυλιστήρια του Ομίλου συμμετέχουν, από την ίδρυσή τους, στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου (ΣΕΔΕ – EU ETS), και ακολουθούν όλες τις διαδικασίες παρακολούθησης, υπολογισμού και επαλήθευσης των εκπομπών σύμφωνα με τους Κανονισμούς της 4ης φάσης του 2021-2030, που απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια στον τρόπο παρακολούθησης.

Παρατηρείται, επίσης, το κόστος συμμόρφωσης για την 4η φάση του ΣΕΔΕ έχει αυξηθεί καθοριστικά και αυτό λόγω των αυξημένων στόχων μείωσης εκπομπών CO2 σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της μείωσης του ποσοστού δωρεάν δικαιωμάτων που κατανέμονται σε όλα τα διυλιστήρια στην Ευρώπη, αλλά και της σημαντικής αύξησης (10πλασιασμός) της τιμής των δικαιωμάτων τα τελευταία έτη (από 8€/tn αρχές του 2018 σε περίπου 80€/tn στο τέλος του 2023).

Στο διάγραμμα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι τελικές επαληθευμένες εκπομπές CO2 των τριών διυλιστηρίων του Ομίλου για τα έτη 2022 και 2023, καθώς και τα αντίστοιχα δωρεάν δικαιώματα.

Επαληθευμένες εκπομπές και δωρεάν δικαιώματα CO2 στα τρία διυλιστήρια του Ομίλου

Ο Όμιλος στην πορεία υλοποίησης του ενεργειακού μετασχηματισμού προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, επενδύει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Συμβάλλει με τον τρόπο αυτό στην αποτροπή σημαντικού ποσοστού εκπομπών CO2 (ακόλουθο διάγραμμα), οι οποίες θα εκπέμπονταν αν η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας προερχόταν από έναν συμβατικό πάροχο του εγχώριου δικτύου ηλεκτροπαραγωγής.

Εκπομπές CO που αποφεύχθηκαν λόγω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

Η HELLENiQ ENERGY καταγράφει επίσης και τις άλλες έμμεσες εκπομπές (Scope 3) από τις δραστηριότητές της. Οι βασικότερες προέρχονται από τη χρήση των προϊόντων της, καθώς και από την προμήθεια και μεταφορά πρώτων υλών, προσθέτων, εξοπλισμού και προϊόντων με πλοία (εισαγωγές, ενδιάμεσες μεταφορές και εξαγωγές). Στο πλαίσιο της καλύτερης παρακολούθησης και μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος, ο Όμιλος έχει προχωρήσει σε λεπτομερή καταγραφή των έμμεσων εκπομπών του από ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα από τις προαναφερθείσες κύριες πηγές, αλλά και από άλλες υποστηρικτικές δραστηριότητες, όπως δραστηριότητες γραφείων, π.χ. αεροπορικές πτήσεις, ιδιωτικές και άλλες μεταφορές εργαζομένων και διαχείριση αποβλήτων.

Ηelleniq Εnergy | Μείωση Κατανάλωσης Ενέργειας και Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου

Παραγωγή και Αποθήκευση Ενέργειας
από Ανανεώσιμες Πηγές

Η HELLENiQ ENERGY, μέσω της θυγατρικής της HELLENiQ RENEWABLES, διαθέτει έργα συνολικής ισχύος που ξεπερνούν τα 4,2 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, τα οποία αφορούν κυρίως φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, καθώς και σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της HELLENiQ RENEWABLES ανέρχεται σε σχεδόν 356 MW έργων ΑΠΕ, εκ των οποίων τα 241 MW αφορούν Φ/Β πάρκα και τα 99 MW αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, ενώ τα 15 MW αφορούν Φ/Β πάρκα στην Κύπρο.

Ένα από τα κυριότερα Φ/Β έργα σε λειτουργία στην Ελλάδα είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 204 MW στην Κοζάνη, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2022 και υπολογίζεται ότι παράγει ενέργεια 350 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος, σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα άνω των 90.000 τόνων. Στον τομέα των αιολικών πάρκων τα κυριότερα έργα της HELLENiQ RENEWABLES βρίσκονται στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας ισχύος 37 MW και στην περιοχή της Μάνης ισχύος 55 MW.

Παράλληλα, το χαρτοφυλάκιο έργων Σταθμών Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ) της HELLENiQ RENEWABLES αυτή τη στιγμή απαριθμεί 25 έργα συνολικής ισχύος 1.093 MW. Από τα εν λόγω έργα, 18 αφορούν σε μεμονωμένους (stand alone) ΣΑΗΕ, ενώ 7 σε σταθμούς ΑΠΕ με αποθήκευση κατάντη του μετρητή (behind the meter) της παρ. 11Α του άρθρου 10 του Ν. 4685/2020. Οι ΣΑΗΕ του εν λόγω χαρτοφυλακίου βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, από το στάδιο της έκδοσης Άδειας Αποθήκευσης από την ΡΑΑΕΥ, έως το στάδιο των αιτήσεων για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.

Στην Α’ Ανταγωνιστική Διαδικασία υποβολής προσφορών για χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης ΣΑΗΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 143ΣΤ του Ν. 4001/2011 (Α’ 179), επιλέχθηκαν τρεις ΣΑΗΕ της HELLENiQ RENEWABLES, συνολικής ισχύος 100 MW (25, 25 και 50 MW) και εγγυημένης χωρητικότητας 200 MWh. Επιπλέον, η HELLENiQ RENEWABLES σκοπεύει, με τα αδειοδοτημένα έργα της, να συμμετάσχει και στην Γ’ Ανταγωνιστική Διαδικασία υποβολής προσφορών για χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης ΣΑΗΕ, όταν αυτή προκηρυχθεί.

Εντός του 2023, ανακοινώθηκε η εξαγορά ομάδας φωτοβολταϊκών ισχύος 180 MW στην περιοχή της Κοζάνης και ομάδας φωτοβολταϊκών ισχύος 211 MW στην Ρουμανία. Τα έργα αυτά αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία σταδιακά μέχρι το 2025. Επιπλέον, η HELLENiQ RENEWABLES υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την απόκτηση χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών στην Κύπρο, συνολικής ισχύος 26 MW. Τέλος, η HELLENiQ RENEWABLES συνεχίζει να εξετάζει εξαγορές στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού. Οι στόχοι θα επιτευχθούν και μέσω οργανικής ανάπτυξης των έργων του χαρτοφυλακίου ανάπτυξης της εταιρείας, αλλά και μέσω εξαγορών.

Ως αποτέλεσμα της ταχείας υλοποίησης της στρατηγικής απόφασης για επενδύσεις σε ΑΠΕ, η συνολική σωρευτική αποφυγή εκπομπών CO από ΑΠΕ ξεπέρασε τους 750.000 τόνους CO από το 2013 (περίπου 350.000 τόνους μόνο από την παραγωγή του 2023), ενώ κατά το 2023 επενδύθηκαν πάνω από €48 εκατ. σε έργα ΑΠΕ.

Η HELLENiQ RENEWABLES ακολουθεί την πολιτική και τις διαδικασίες του Ομίλου σε θέματα Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος κατά την αδειοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση όλων των έργων ΑΠΕ, με στόχο την αποφυγή κινδύνων και ατυχημάτων. Για κάθε νέο έργο ορίζεται υπεύθυνος μηχανικός, ο οποίος παρακολουθεί τα σχετικά θέματα, επιβλέπει τις εργασίες και το στάδιο της αδειοδότησης, καθώς και τη διάρκεια ισχύος των σχετικών αδειών, επιλαμβάνεται δε της αναθεώρησής τους.

Προτού ξεκινήσουν τα έργα γίνεται λεπτομερής εκτίμηση των επαγγελματικών κινδύνων και των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων, ορίζονται εξειδικευμένοι συνεργάτες σε θέματα ασφαλείας και περιβάλλοντος και απασχολείται αποκλειστικά εκπαιδευμένο προσωπικό με συνεχή παρακολούθηση τήρησης των διαδικασιών και δεικτών ασφαλείας και περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών απαιτήσεων για τη βιοποικιλότητα.

Σε ειδικές περιπτώσεις εκτέλεσης έργων που εκτελούνται εντός ή πλησίον των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών του Ομίλου, τότε εκτός των παραπάνω, τηρούνται οι ειδικές διαδικασίες του Ομίλου σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος.

Όλα τα εν λειτουργία έργα της HELLENiQ RENEWABLES διαθέτουν Φάκελο Ασφάλειας και Υγείας (ΦΑΥ), σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, καθώς και οι συνεργάτες διαθέτουν εγκεκριμένα εγχειρίδια ασφάλειας και διαδικασίες συντήρησης, ενώ οι ειδικοί περιβαλλοντικοί δείκτες παρακολουθούνται από εξειδικευμένους συνεργάτες σε συνεργασία με μηχανικούς της HELLENiQ RENEWABLES, σύμφωνα και με τους περιβαλλοντικούς όρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία κατάρτισης ενός εγχειριδίου Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024.

Ηelleniq Εnergy | Παραγωγή και Αποθήκευση Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές

Πρωτοβουλία “Net Zero” στα ιδιολειτουργούμενα πρατήρια

Με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων του Ομίλου (ΕΚΟ και bp), υλοποιείται η πρωτοβουλία “Net Zero”, η οποία περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός πιστοποιημένου -σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO50001:2018- Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας και μια σειρά δράσεων που αποσκοπούν στην ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας κατά τη λειτουργία τους, η οποία θα προέρχεται αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ο Όμιλος, μέχρι σήμερα, έχει εγκαταστήσει 47 σταθμούς φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος ~1,18 MW σε ιδιολειτουργούμενα πρατήρια, εκ των οποίων οι 25 σταθμοί, συνολικής ισχύος 823 kW και μέσης ετήσιας παραγωγής 1.100 MWh, κατασκευάστηκαν και λειτούργησαν εντός του 2023. Στοχεύοντας στην ενσωμάτωση περισσότερων πρατηρίων, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το 2024, ενώ ήδη 21 σταθμοί φωτοβολταϊκών βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι σε 159 ιδιολειτουργούμενα πρατήρια για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των πρατηρίων έχει ολοκληρωθεί μια σειρά τεχνικών παρεμβάσεων, όπως νέος εσωτερικός και εξωτερικός φωτισμός πρατηρίου με LED, εγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων υψηλής ενεργειακής κλάσης καθώς και ενεργειακά αποδοτικών ψυγείων. Τέλος, σε 158 πρατήρια εγκαταστάθηκαν το 2023 έξυπνοι μετρητές, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα για παρακολούθηση της ενεργειακής κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο, εντοπισμό ευκαιριών εξοικονόμησης και βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης. Το έργο θα συνεχιστεί και το 2024.

Ηelleniq Εnergy | Πρωτοβουλία “Net Zero” στα ιδιολειτουργούμενα πρατήρια

  • icon

    47

    εν λειτουργία Φ/Β σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος ~1,18 MW

  • icon

    21

    Φ/Β σταθμοί σε φάση ανάπτυξης

  • icon

    2.979

    MWh η εκτιμώμενη ετήσια ενεργειακή εξοικονόμηση από την αντικατάσταση εξοπλισμού των πρατηρίων

Προώθηση Βιώσιμων Προϊόντων

Στο πλαίσιο των διατάξεων της Οδηγίας RED II για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Renewable Energy Directive) και αναφορικά με τη χρήση ΑΠΕ στον τομέα των μεταφορών, τόσο η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Δ.Ε.Π.Π.Π. Α.Ε., όσο και η ΕΚΟ ΑΒΕΕ, εφαρμόζουν πιστοποιημένο σύστημα διαχείρισης αειφόρων βιοκαυσίμων, σύμφωνα με τα πρότυπα 2BSvs. Tα εν λόγω συστήματα και των δύο εταιρειών έχουν πιστοποιηθεί από τον φορέα πιστοποίησης Bureau Veritas, στο πλαίσιο του συστήματος επαλήθευσης 2BSvs Verification Scheme.

Στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με τις νέες προδιαγραφές της νομοθεσίας, ο Όμιλος προέβη έγκαιρα σε μέτρα αναβάθμισης των μονάδων παραγωγής και τη μετατροπή των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής μεθυλαιθέρων (MTBE και TAME) του διυλιστηρίου Ασπροπύργου προς τις αντίστοιχες μονάδες παραγωγής αιθυλαιθέρων (ETBE/TAEE), χρησιμοποιώντας βιοαιθανόλη ως πρώτη ύλη στην αντίδραση αιθεροποίησης και πλέον οι δύο μονάδες λειτουργούν και παρέχουν τις ποσότητες βιοκαυσίμων που απαιτούνται.

Τα βιοκαύσιμα είναι τα μόνα που μπορούν άμεσα να υποκαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα και διατίθενται σήμερα σε μεγάλη κλίμακα για καύσιμα μεταφορών, ενώ παράλληλα η χρήση τους βοηθά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τα οχήματα και σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες μετατροπές ούτε στα οχήματα ούτε στα δίκτυα διανομής.

Ο όρος βιοκαύσιμα προς το παρόν, στην ελληνική αγορά αναφέρεται κυρίως στο βιοντίζελ, ένα καύσιμο με παρόμοιες ιδιότητες με το ντίζελ, το οποίο χρησιμοποιείται ως συστατικό (μετά από ανάμειξη με το συμβατικό ντίζελ) σε όλα τα ντιζελοκίνητα οχήματα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή προδιαγραφή μείγματος.

Βιοντίζελ που παραλήφθηκε και χρησιμοποιήθηκε στο ντίζελ κίνησης κατά την τριετία 2021-2023

Έτος Βιοντίζελ (lt) % κ.ο στο ντίζελ κίνησης
2021 106.150.000 6,80
2022 121.101.000 6,93
2023 130.983.000 7,07
Ηelleniq Εnergy | Προώθηση Βιώσιμων Προϊόντων

Η θυγατρική του Ομίλου EKO ABEE, υποβάλλει στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος επαληθευμένες ετήσιες δηλώσεις χαρακτηριστικών βιωσιμότητας βιοκαυσίμων για τις ποσότητες και τιμές εκπομπών CO2 των βιοκαυσίμων που διατίθενται στην εγχώρια αγορά σε μείγμα με ορυκτά καύσιμα.

Σημειώνεται ότι τα βιοκαύσιμα που χρησιμοποιήθηκαν συμβάλλουν σε μεγαλύτερη μείωση εκπομπών CO2 σε σχέση με τα ελάχιστα όρια της Οδηγίας RED ΙΙ (ελάχιστο όριο μείωσης των εκπομπών κατά 50%).

Ο υπολογισμός της ετήσιας μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου γίνεται με βάση τα χαρακτηριστικά αειφορίας των διαφόρων πρώτων υλών βιοκαυσίμου που χρησιμοποιήθηκαν (δηλαδή με βάση την ένταση εκπομπών σε grCO2/MJ) σε σχέση με τη μεσοσταθμική τιμή έντασης εκπομπών ορυκτών καυσίμων (94 grCO2/MJ) και αναφέρεται στο ποσοστό βιοκαυσίμου που αναμιγνύεται με το ορυκτό καύσιμο.

Αναλυτικότερα, το βιοντίζελ που περιέχεται στο ντίζελ κίνησης συνέβαλε σε μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 65%, ενώ η βιοαιθανόλη που περιέχεται στη βενζίνη UNL95, UNL98 και UNL100 συνέβαλε σε μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 63,46%, 62,92% και 63,48% σε σχέση με το ορυκτό καύσιμο αναφοράς (και μεσοσταθμικά για τους τρεις τύπους βενζίνης το ποσοστό μείωσης εκπομπών CO2 ανέρχεται στο 63,4%).

Επισημαίνεται ότι η μείωση των εκπομπών που εξασφαλίζουν τα βιοκαύσιμα εξαρτάται από τη διαθέσιμη στην αγορά πρώτη ύλη, καθώς και τη διαδρομή παραγωγής βιοκαυσίμου.

Πέραν της χρήσης βιοκαυσίμων στον τομέα των οδικών μεταφορών, το 2023 η HELLENiQ ENERGY συνέβαλε στη μείωση των εκπομπών και στον τομέα των αερομεταφορών, μετά τη συμφωνία μεταξύ της ΕΚΟ ΑΒΕΕ και της AEGEAN, για την προώθηση του βιώσιμου αεροπορικού καυσίμου SAF (Sustainable Aviation Fuel) σε περιεκτικότητα όγκου έως 4% στο αεροπορικό καύσιμο JET A1 για τις πτήσεις της από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης το 2023, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2022 με ποσοστό SAF 2% σε όλες τις πτήσεις της AEGEAN από το εν λόγω αεροδρόμιο.

Το SAF που παρέχεται είναι ευθυγραμμισμένο με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, κατασκευασμένο από 100% βιώσιμες ανανεώσιμες πρώτες ύλες, όπως χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια και ζωικά λίπη από απόβλητα της βιομηχανίας τροφίμων, τα οποία επεξεργάζονται με υδρογόνο (HVO) και μετατρέπονται σε ανανεώσιμο προϊόν. Το SAF που χρησιμοποιήθηκε είχε μέση ένταση εκπομπών 11,42 gCO2/MJ, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση εκπομπών κατά 87,18%.

Το μοναδικό πιστοποιητικό “Proof of Sustainability” συνοδεύει όλες τις διακινήσεις βιοκαυσίμων σε μείγμα με ορυκτά καύσιμα, το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες βάσει κριτηρίων αειφορίας, όπως ο τύπος των πρώτων υλών, η ποσότητα, η χώρα προέλευσης των πρώτων υλών, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ο τρόπος υπολογισμού των εκπομπών.

Συμμετοχή σε Ερευνητικά Προγράμματα

Η ΗELLENiQ ENERGY, εστιάζοντας στους στόχους του «Vision 2025», αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευσή της να μειώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα και να συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενεργειακή και κλιματική μετάβαση του Ομίλου, της χώρας και της Ευρώπης, με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων και ερευνητικών έργων. Μέσω της Διεύθυνσης Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας, ο Όμιλος προωθεί τη στρατηγική βιώσιμων επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής (π.χ. δέσμευση και χρήση CO2, παραγωγή βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων, κυκλική οικονομία, παραγωγή υδρογόνου κ.λπ.) με την υποστήριξη ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων.

Ηelleniq Εnergy | Ερευνητικά Προγράμματα

Την τελευταία τετραετία, η HELLENiQ ENERGY ανέλαβε μόνη της ή συμμετείχε μαζί με κορυφαία εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια, στην προετοιμασία, την υποβολή και υλοποίηση των παρακάτω ερευνητικών έργων.

Σημειώνεται ότι την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 38% ο βαθμός επιτυχημένων συμμετοχών σε ερευνητικά προγράμματα που επιδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τρέχοντα Ερευνητικά Προγράμματα το 2023

Έργα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε.
  • COCPIT: Προτείνει τη βελτίωση της παραγωγικής αλυσίδας Βιώσιμων Αεροπορικών Καυσίμων (SAF).
  • FuelGae: Καινοτόμος τεχνολογία για χρήση μικροαλγών για δέσμευση CO και παραγωγή προηγμένων βιοκαυσίμων.
  • ECOLEFINS: Αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας ηλεκτροχημικής διαδικασίας για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και του νερού (H2Ο) σε ελαφριές ολεφίνες.
  • CEEGS: Αποθήκευση CO2 σε γεωλογικούς σχηματισμούς και εξαγωγή γεωθερμικής ενέργειας, για τη δημιουργία οικονομικά αποδοτικού και κλιμακούμενου (από μικρής έως μεγάλης κλίμακας) συστήματος.
Συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά έργα
  • CIRCforBIO: Σύστημα κυκλικής οικονομίας για τη μετατροπή βιομάζας πολλαπλών πηγών σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας (πρόγραμμα Life).
  • MIDAS: Καλλιέργεια βιομηχανικών φυτών για την ευρωπαϊκή βιοοικονομία.
  • HyCon: Προτείνει μια καινοτόμο προσέγγιση, βασισμένη στην υδροθερμική επεξεργασία (HTL) – μετατροπή βιομάζας και λιγνιτών σε υγρά καύσιμα, όπως αιθανόλη και μεθανόλη.
Εθνικά χρηματοδοτούμενα έργα
  • ACTOIL: Αξιοποίηση πλαστικών και ελαστικών αποβλήτων για την παραγωγή εναλλακτικών υγρών καυσίμων και προσροφητικών υλικών με καινοτόμες διαδικασίες στο πλαίσιο του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας.
  • LIPID4FUEL: Προηγμένα εναλλακτικά καύσιμα χερσαίων και εναέριων μεταφορών από την αξιοποίηση υπολειμματικών λιπιδίων.

Ολοκληρωμένα Ερευνητικά Προγράμματα το 2023

Έργα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε.
  • ZEOCAD: Προτείνει την ανάπτυξη νέων διλειτουργικών καταλυτών.
  • BIOFIT: Στοχεύει στην ανάπτυξη τεχνολογιών παραγωγής βιοενέργειας σε πέντε διαφορετικούς τομείς βιομηχανίας.
  • ReCognition: Δημιουργία συνεργειών και καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα των ΑΠΕ που προωθούν την ενεργειακή αυτονομία στα κτίρια.
Συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά έργα
  • BIOMASS C+: Μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέσω της παραγωγής και της αξιοποίησης βιοκαυσίμων.
Εθνικά χρηματοδοτούμενα έργα
  • ALGAFUELS: Παραγωγή πράσινων καυσίμων μέσω καταλυτικής υδρογονοεπεξεργασίας μικροφυκών καλλιεργημένα σε ύδατα αποστράγγισης θερμοκηπίων.
  • BREW2BIO: Παραγωγή υγρών βιοκαυσίμων υψηλής αειφορίας και προϊόντων προστιθέμενης αξίας από αστικά στερεά απορρίμματα εταιρειών εστίασης.
  • PROMETHEUS: Ηλεκτροχημικοί αντιδραστήρες μεμβράνης μικτής ιοντικής αγωγιμότητας πρωτονίων και ιόντων οξυγόνου για την ταυτόχρονη ηλεκτρόλυση CO και HO προς παραγωγή μεθανόλης και άλλων χημικών προϊόντων/καυσίμων.
  • BEET2BIOREF: Αξιοποίηση αγροτικών υπολειμμάτων καλλιέργειας ζαχαρότευτλων και παραπροϊόντων διεργασίας παραγωγής ζάχαρης για την παραγωγή βιογενών και βιοσύνθετων βιοαποικοδομήσιμων υλικών συσκευασίας.
  • DESULFUR: Προηγμένα νανοπορώδη υλικά για την αποτελεσματική βαθιά αποθείωση υγρών καυσίμων μέσω διεργασίας προσρόφησης σε ήπιες συνθήκες.

Κύρια ορόσημα 2023

  • icon

    Διαχείριση 20 ερευνητικών έργων

    (εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων) στους τομείς των βιοκαυσίμων, της κυκλικής οικονομίας, των SAF και της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS).

  • icon

    Επιτυχής ολοκλήρωση

    8 προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από εθνικούς πόρους και 2 προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • icon

    Ανάπτυξη και διεύρυνση

    των ερευνητικών πεδίων, σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο του Ομίλου «Vision 2025».

Ηelleniq Εnergy | Συμμετοχή σε Ερευνητικά Προγράμματα
Προηγούμενο Κεφάλαιο Βιώσιμη Ανάπτυξη