ΔΕΙΚΤΗΣ: 11.2.2
Χρηματοοικονομικές επιπτώσεις και άλλοι κίνδυνοι και ευκαιρίες για τις επιχειρησιακές δραστηριότητες λόγω της αλλαγής του κλίματος:
- περιγραφή του κινδύνου/ευκαιρίας και της κατηγορίας του (φυσικός, κανονιστικός, κλπ)
- περιγραφή των επιπτώσεων από τον κίνδυνο/ευκαιρία
- οικονομικές επιπτώσεις από τον κίνδυνο ή ευκαιρία, πριν αναληφθεί δράση
- προσέγγιση για τη διαχείριση του κινδύνου, ευκαιρίας
- δαπάνες που προέκυψαν από τη διαχείριση
Για το 2023, οι προφανείς χρηματοοικονομικές επιπτώσεις για την HELLENiQ ENERGY, σχετίστηκαν άμεσα με το κόστος κάλυψης του ελλείμματος δικαιωμάτων εκπομπών, καθώς και τα τρία διυλιστήρια του Ομίλου στην Ελλάδα συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου (ΣΕΔΕ / EU-ETS).
Για την περίοδο 2021-2025 (πρώτη υποπερίοδος της 4ης φάσης εμπορίας δικαιωμάτων) και σύμφωνα με τους νέους κανόνες κατανομής δικαιωμάτων, το κόστος συμμόρφωσης έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω της σημαντικής αύξησης της τιμής των δικαιωμάτων (περίπου 80€/tn στο τέλος του 2023), αλλά και της μειούμενης ποσότητας δικαιωμάτων εκπομπών με βάση τους νέους κανόνες κατανομής δωρεάν δικαιωμάτων.
Αναφορικά με τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από επιχειρηματικές δραστηριότητες λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο Όμιλος ήδη δραστηριοποιείται σημαντικά στους κλάδους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε περιβαλλοντικά βιώσιμες δραστηριότητες δηλαδή επιλέξιμες και ευθυγραμισμένες με την Ευρωπαϊκή ταξινομία (EU Taxonomy). Αυτές οι δραστηριότητες είναι:
α) Ηλεκτρισμός με χρήση τεχνολογίας φωτοβολταϊκών (αριθμός δραστηριότητας 4.1)
β) Ηλεκτρισμός από αιολική ενέργεια (αριθμός δραστηριότητας 4.3)
γ) Εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε κτίρια – και θέσεις στάθμευσης που συνδέονται με κτίρια (αριθμός δραστηριότητας 7.4)
δ) Απόκτηση και ιδιοκτησία κτιρίων (αριθμός δραστηριότητας 7.7)
ε) Εφαρμογές βασισμένες σε δεδομένα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (αριθμός δραστηριότητας 8.2)
Μέσω της θυγατρικής HELLENiQ RENEWABLES, ο Όμιλος συμμετέχει στον κλάδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με συνολική παραγωγική δυναμικότητα το 2023 στα 356 MW. Εντός του 2023, ανακοινώθηκε η εξαγορά ομάδας φωτοβολταϊκών, ισχύος 180 MW, στην περιοχή της Κοζάνης και ομάδας φωτοβολταϊκών, ισχύος 211 MW, στην Ρουμανία. Τα έργα αυτά αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία σταδιακά μέχρι το 2025. Επιπλέον, ο Όμιλος υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την απόκτηση χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκό συστήματος στην Κύπρο, συνολικής ισχύος 26 MW.